• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/salihbuyuk@ilkposta.com

                                                                                                                                                                                                                                                                               

Takvim
Hava Durumu
TARİHTE BU GÜN
Saat

Genel Kültür sayfam

                                        GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ 


               Mumsema 1 Nisan sakasinin kokeni nedir?

1564 yilinda Fransa krali IX Charles, yil baslangicini Ocak ayinin birinci gunune aldi. Daha once Avrupada yaygin olan yil baslangici Mart 25 idi.   O zamanki iletisim sartlarinda IX Charles'in bu karari fazla yayilamadi. Duyanlar ise protesto amaciyla eski adetlerine devam ettiler.1 Nisan'da partiler duzenlediler. Digerleri ise onlari Nisan aptallari olarak nitelendirdiler.1 Nisan'a butun aptallarin gunu adini verdiler. Bu gunde digerlerine surpriz hediyeler verdiler, yapilmayacak partilere davet ettiler, gercek olmayan haberler urettiler. Yillar sonra Ocak ayinin yilin ilk ayi olmasina alisilinca, Fransizlar 1 Nisan gununu kendi kulturlerinin parcasi gorerek devam ettirdiler. Oradan da butun dunyaya yayildi.

             Cinliler yiyeceklerini nicin cubukla yerler    

  Cinlilerin yemek yeme aliskanliklarinin yiyeceklerini cok kucuk parcalar halinde yemelerinden cubuk kullandiklari anlasiliyor.Cinde eskiden yalnizca zenginler masada otururlardi. Halkin cogunlugu tabaklari ellerinde yemek yerlerdi. Bir elleriyle tabaklarini tutar, oteki elleriyle cubuk kullanarak beslenirlerdi. Hizla artan nufus yuzunden yiyecek sikintisi ceken cinliler onlerindeki yiyecegi kucuk parcalar halinde cogaltarak yiyorlardi. O zamanlar agac sikintisi nedeniyle de tahta kullanimi kisitliydi. Masa kullanimi bu yuzden cok zordu. Cubuklar fildisinden ve kemikten yapilirdi.         Bu sarki"Happy birthday to you" dur.

 Dunyanin en cok soylenen sarkisi hangisidir?  

 Sarkinin asil kaynagi Amerika'li iki kiz kardese aittir. Orijinal adi " Good Morning to All" yani " hepinize gunaydin"dir. Daha sonra guftesi degistirilerek butun dunyaya yayilmistir. Fakat telif hakki kardeslere aittir, onlardan sonra da Warner/chappel muzik sirketine gecmistir. Muzik ticari amacli kullanildigi zaman sirkete odeme yapma zorunlulugu vardir

Insanlar saatlerini nicin sol kollarina takarlar?

Ozel bir durum veya farkli olma dusuncesi yoksa insanlarin cogu saatlerini sol kola takar. Cunku cogunluk sag elini kullanmaktadir ve bu kolun daha hareketli olmasi nedeniyle saatin bir yerlere carpip zarar gorme olasiligi yuksektir. Zaten saatin kurma dugmesi 3 rakaminin yanindadir. Insanlar saati kurmak istedikleri zaman onu bilekten cikarmadan sag elle uzattiklari sol kollarindaki saati kurabilirler.

Satrancta sah nicin o kadar pasiftir?

Cunku sah koruma altindadir. Zaten satrancta amac sahi almaktir. O yuzden butun taslar onu korumakla gorevlidir. Vezir ise baskumandan gibi saha yardim eder. Ileri geri, capraz her yone gidebilir. Batida vezire Kralice adi verilmistir. Bununla Kralice'nin Kralin en buyuk destegi oldugunu isaret etmektir. Satranc 6. yuzyilda Hindular tarafindan oynanmaya baslanmis, oradan dunyaya yayilmistir.

Bir hafta nicin 7 gundur?

Babilliler 7 gunluk haftayi zaman birimi olarak kullaniyorlardi. Ilk caglarda bilinen bes gezegen ile gunes ve ayin sayisi nin 7 olusu bu sayiyi gizemli ve ugurlu kiliyordu. Daha sonra dinlerde gogun 7 kat olusu ve dogadaki ana renk sayisinin 7 olusu, muzik notalarinin 7 olusu sayinin onemini daha cok belirtti. Daha sonra Fransa takvim yapisini degistirerek hafta sayisini 10 yapti ama kabul gormedi. Rusya 5 gunluk hafta uygulamasina gecti, o da tutulmadi. Sonunda yine hafta 7 gun olarak kaldi.

Nicin otellerin kapilari doner kapidir?

Doner kapilarin tek amaci enerji tasarrufudur. Buyuk binalarin icerleri devamli olarak isitilir. Acilan normal kapidan iceri soguk hava rahatlikla girer. Eger normal kapi kullanilirsa hava degisimi nedeniyle klimalar veya motorlar yeniden calisacaktir. Ozellikle cok kisinin girip ciktigi otel veya benzeri binalarda enerji tasarrufu icin doner kapi kullanilir. Doner kanatlar sicak havanin disari cikmasina, soguk havanin da iceri girmesini engeller.

Bardaktaki buzlar nicin birbirlerine yapisirlar?

Buzun erimesi icin yalnizca sicaklik degil basinc da onemlidir. Daglardaki buzullarin kayma nedeni de budur. Basincla alt tabaka erir ve kayma olusur. Bir kabin icinde ya da bir bardakta ustuste duran buzlarin herbiri altindakine degdigi noktada bir basinc olusturur ve bu noktada cok kucuk kisim erir.Buradan hareket eden su cok az yanda iki buz kupcugunun birlestigi noktada tekrar donar. Iki buz parcasi kaynak yapilmiscasina birbirlerine yapisir ve orada bir daha erime olmaz.

Kumaslar yikandiktan sonra nicin ceker?

Aslinda kumas islaninca lifler sistiginden kumasin az biraz uzamasi gerekmektedir. Ama bukumlerin acilarindaki deformasyonun yarattigi cekme kuvveti daha fazla oldugundan sonucta kumas boydan kisalir. Kumas yikandiktan sonra kurutuldugunda sismis lifler eski durumlarina gelirler. Ama kumas ilk olculerine donemez. Su, yuksek isi, calkalama, sabun hepsi kumasin cekmesini kolaylastirir. Kumas birkac kez yikandiktan sonra olculeri belli bir dengeye ulasir ve ondan sonra yikandiginda cekmez.

Cinlilerin gozleri nicin cekiktir?

Yalniz cinlilerin degil, Orta ve Guneydogu Asya'da yasayanlarin, japonlarin hatta Eskimolarin da gozleri cekiktir. Aslinda goz yapisi butun dunyada aynidir. Farki yaratan goz kapaklaridir. Cekik gozlu diye nitelendirilen irklarda gozun uzerindeki goz kapaginin ikinci kivrimi, gozun ustune daha cok inmistir. Bazi teorilere gore bu kivrim insanlarin gozlerini yogun kar tabakasinin, goz kamastiran isigindan korumak icin bir cesit kar gozlugu gibi gelismistir. Cinde ve oteki bolgelerde her ne kadar yogun kar yagmiyorsa da onlarin atalarinin buzul caginda kuzeyde yasadiklari daha sonra guneye indikleri kanitlanmistir. Yalniz gozleri degil, burunlari da ruzgara karsi korunmak icin kuculmus, burun delikleri sogugu engellemek icin daralmistir. Ciltleri de koruma amacli olarak yaglidir. Goz kapaklari da yaglidir. Gozu ve ic tabakalarini kara ve buza karsi korur. Yani cekik gozlu degil, dusuk goz kapakli, demek daha dogrudur.

Insan korkunca nicin disleri birbirine vurur?

Bir insan buyuk bir tehlike veya korku verici olayla karsilasinca vucudu otomatikman savunmaya gecer. Diger canlilarda oldugu gibi disler ve cene savunmanin ana mekanizmalaridir.Iste bu nedenle ilk insanlardan gelen kalitimsal yapidan dolayi once cene ve disler harekete gecer. Cenedeki kaslar titrer, bu da sanki disler birbirine vuruyormus gibi goruntu verir.

Akil ile zeka arasinda fark nedir?

Akil yalanla gercegi, dogru ile yanlisi ayirabilme, bir konuda dusunce yurutebilme ve gorus bildirme yetenegidir. Insan olgunlastikca akli gelisir. Zeka ise bir olayi once anlama, iliskileri kavrama, yargilama ve aciklayarak cozme yetenegidir. Genel olarak 12 yasina kadar gelisir, 20 yasina kadar surer sonra sabit kalir. Zeka bir insanin her turlu olay karsisinda ayni yetenegi gosterebilecegi anlamina gelmez. Bir besteci muzik yapitini akliyla degil zekasiyla yaratir. Fakat en basit matematik problemini cozemeyebilir. Sonuc olarak zeka, ruhsal olaylara, algi ve hafiza yetenegine, tutkulara, egilimlere gore farliliklar gosterir. Akil somut olarak olculemez, zeka IQ denilen testle olculebilir.

Dolunay insan davranislarini etkiler mi?

Insanlar arasinda bu inanc oldukca yaygindir. Eskilerin Ay'in donemlerine bagladiklari bos bir inancin gunumuze uzanan bir varsayimidir. Bilim adamlarinin yaptiklari butun calismalar bu gorusun bos oldugunu kanitlamistir. Ay, dunyadaki okyanuslarin gel-git denilen sularin alcalmasi ve yukselmesi olayi uzerinde dogrudan etkisi vardir. Vucudumuzdaki suyun orani , okyanuslardaki su miktariyla kiyaslanamaz. Yani Ay'in cekim gucu insani etkileseydi yalniz dolunayda degil her gun olmasi gerekirdi. Dolunayda ayin parlakligi da pek onemli bir etken degildir. Cunku gonderdigi isik miktari Gunes'in gonderdiginin 600 binde biri kadardir

Uc yasindan daha once olanlari nicin hatirlamiyoruz?

Bilim adamlari gecmis deneyimlerimizi saklayan hafizamizin beynimizde ani veya oyku seklinde organize oldugunu ileri suruyorlar. Uc yasindan kucukler bu sekilde iletisim kurma yetenegine sahip degiller.Oyku ve anilarini anlatamiyorlar. Yer ve karakter kavramlarini anlamiyorlar. Uc yasindan kucukler duzgun konusabildikleri,anlayis, sezis ve hafiza yeteneklerine sahip olduklari halde tum olanlari bir butun olarak sekillendiremiyor, oykuye donusturemiyorlar.Hafizamiz ne yaptigini ne yapildigini 3-4 yaslarinda kaydetmeye basliyor.

Develerin horguclerinde ne var?

Genelde horguclerinde su oldugu ve uzun yolculuklarinda bu suyu kullandiklari soylenir ama dogru degildir. Develerin horguclerinde 30-35 kg kadar yag bulunur. Yiyecek bulamadiklari zaman bu enerjiyle hareketlerini saglarlar ayrica yag col sicagina karsi koruma gorevi de yapar. Develer suya az gereksinim duyarlar. Burun mukozalari insana gore 100 kat daha buyuktur. Soluk alirken havadaki nemin ucte ikisini kazanabilirler. Su kaybini da dokularindan kaybederler, kandaki su etkilenmez.

Yumurtanin nicin bir tarafi yuvarlak, diger tarafi sivridir?

Eger koseli olsalardi kenarlari dayaniklilik bakimindan cok zayif olurdu. En dayanikli geometrik sekil kuredir ama bu sekildeki yumurta yuvarlanacak olursa nerede duracagi belli olmaz. Yumurta yuvarlaninca duz gitmez. Ince tarafi ustunde dairesel bir yol cizer. Basladigi yere yakin bir noktada durur. Yani duz bir yerde kaybolmasi olanaksizdir. Yumurta, tavugun yumurta kanalinda kure seklindedir. Ilerlemesi sirasinda arkada kalan dairesel kaslarin buzuserek hem yumurtayi ileri iterler hem de bu kismina baski yaparak konik bicimini saglarlar. Yumurtanin seklinin nedeni de budur. Surungenlerde bu duzenek olmadigindan yumurtalari kuresel bicimdedir.

Kuslar nasil konusabiliyor?

Her insan agziyla konusur ama konusabilmeyi saglayan asil organ beyindir. Beyinde olusan dusunceler dilimize ve dudaklarimiza aktarilir. Hayvanlar bu nedenle konusamaz. Papagan ve benzeri kuslarin yaptiklari konusma degil, mukemmel bir ses tinisi ezberi ve tekrardir. Sesleri ezberler ve taklit ederler. Kuslarin ses organlari memeli hayvanlardan farkli olarak girtlakta degil gogus kafeslerinn dibinde, karin boslugunun derinliklerindedir. Kuslarin dogasinda ses taklit yetenegi vardir. Dogayla icice yasarken diger kuslarin seslerini taklit ederek bir cesit iletisim saglarlar.

Ates bocegi nasil isik saciyor?

Aslinda bu bocegin verdigi isigin atesle de sicaklikla da bir ilgisi yoktur. Bilimsel adi "Soguk Isik"tir. Bu isik olayi, molekuler seviyede kimyasal bir islemdir. Bazi molekullerin ayrisarak daha yuksek enerjili hale gecebildikleri ve bu fazla enerjiyi isiga donusturebildikleridir. Ates boceginin karin bolgesindeki isik organinda bulunan guddelerden isik elde etmede rol alan iki ana kimyasal madde uretilmektedir. Fakat onlar da tam olarak isik vermeye yetmedigi icin bocegin isik bolgesine yakin solunum organinin isik verme aninda burayi oksijenle beslemesi gerekmektedir

Kediler balik ve sutu nicin severler?

Kedilerin sudan hoslanmadigi bilinir. Ama aslinda kediler cok iyi yuzerler. Hava sartlarindan dolayi ve de tembelliklerinden suya girmeyi sevmezler. Ev kedisinin balik sevmesinin yaninda kuslara ve farelere olan duskunlugunun nedeni evcillestirilmeden once Misir'da Nil vadisinde balik, kurbaga, kucuk kus ve fareleri avlayarak yasamis olmasidir. Zaten eski Misirlilar kedileri fare avcilari oldugu icin evcillestirmislerdir. Gunumuzde kedinin kuzey Hindistan ve Guneydogu Asya'da yasayan turleri irmaklarin kenarlarinda balik avlayarak yasamaktadir. Patileriile baliklari sudan disari atar, gerekirse suya tamamen girerler. Eski Misir'da kedi bakicilari onlari ekmek ve sutle beslemislerdir. Kedilerin sut zevkinin de Misirli bakicilarinin yarattigi beslenme aliskanligindan kaynaklanmaktadir.

Horozlar nicin sabahlari erkenden oterler?

Sabah gunes dogarken otmek yalniz horozlara ozgu degildir. Kulaga en cok horozun sesinin gelmesi, onun sesinin digerlerinden daha guclu olmasidir. Kuslarin buyuk cogunlugu da ayni saatlerde agaclarda koro halinde oterler. Gun boyu hem horozlar hem kuslar bu otusu surdururler ama seslerinin en guclu ciktigi zaman sabah saatleridir. Horoz ve kuslarin sabah gun dogarken otmeleri biyolojik saatleriyle ayarlanmistir

Evlerimizdeki sinekler kisin nereye gidiyor?

Sineklerin her turu kisin ortadan kaybolur. Havalarin isinmasiyla birlikte ansizin ortaya cikarlar. Sinekler isiya karsi cok hassastir. Gunes bulutun arkasina girdigi zaman olusan isi dusmesinden etkilenirler. Kis gunlerinde yasama sanslari yoktur. Olmeden once yumurtalarini topraga veya kuytuya gomerler. Lavra ve yumurtalar soguktan etkilenmez. Yaz sicaklari baslayinca yumurtalar catlar ve yine sinekli gunler baslar.

Tukenmez kalemin dolmakalemden farki nedir?

Kalemin tarihi yazininkinden de eskidir. Ilk insanlar sivriltilmis cakmak taslariyla duvar resimleri yapmistir. Murekkepli metal kalemler Romalilar tarafindan biliniyordu. Tukenmez kalem adi ile bilinen bilye uclu kalemin ilk modeli 1880 yilinda yapilmistir fakat ragbet gormemistir. Ucaklarin gelismesiyle gundeme tekrar gelir. Ucaklar 2-3bin metreye cikinca hava basinci oldukca azalir. Dolmakalem murekkebi basinc nedeniyle disari akarak kagidi ya da giysiyi lekeler. 2.Dunya Savasi'nda askeri ucaklarda kullanilan tukenmez kalem sonradan yayginlasmistir. Tukenmez kalemlerde murekkep kagida pirinc uctaki yuvaya yerlestirilmis minik bir bilye araciligiyla aktarilir. Fakat dolmakalemin ozelligi seckin ve yaziyi kaliteli kilmasidir.

Doktorlar nicin dizimize cekicle vurur?

Bir sandalyeye rahatca oturup bacak bacak ustune atarken doktor dizkapaginin hemen altina, kasi kemige baglayan tedoma minik lastik bir cekicle vurdugu zaman bacak ileri firlar. Bu reflekste baldir kaslarindaki duyu sinirleri kasin genislemesine tepki verir ve yeni sinir sinyalleri olusturarak kaslara hafif bir basinc uygulandigini ve gerildiklerini omuriligine iletirler. Omirilik ise bu basinca dayanabilmesi icin kaslarin kasilmasi gerektigini bildirir, bacak tekrar geri hareket eder. Refleks, beyin denetiminden gecmeksizin, yani beyin devrede olmadan dogrudan omuriligin komutlariyla gerceklesmektedir. Diz kapagi refleksi omuriligin isleyisi konusunda bilgi veren onemli bir tani yontemidir.

Yapistiricilar nasil yapistiriyor?

Yapistiricilarin sagladigi yapisma olayi aslinda kimyasal bir reaksiyondan baska bir sey degildir. Gunumuzde imalatcilar yapistiricilari sentetik malzemeler kullanarak yaparlar. Yapisma olayinda benzer veya ayri malzemeden iki madde, bir de yapiskan gerekir. Burada en onemli gorev yapistiricidadir. Yapistiricinin molekullerinin diger iki madde molekulleri ile birlesme egilimi gosterir bir yapida olmasi gerekmektedir.

Matematikte nicin (-2) ile (-2) nin carpimi (+4) tur?

Haftanin bes gunu ise otobus ile gidip geldiginizi varsayalim. Her sefer bir milyonluk bir biletle yapiliyor. On milyon tutarinda on tane bilet aldiniz. Hergun gidis gelis kullandikca iki tanesi eksiliyor. Bunun esitlikteki yeri (-2) dir. Siz bu isi bes gun suresince yani 5 kez yaparsaniz (-2)x(+5)= 10 olur. Diyelim ki bayram tatilinin iki gunu o haftanin Persembe ve Cuma gunlerine geldi ve tatil. Bu kez yapmaniz gerekeni yapmiyorsunuz. Iki gunluk 4 bileti kullanmiyorsunuz. Bu hareket, yapmaniz gerekene gore negatif yani ters yonde bir harekettir. Hergun bilet almak yerine iki gun suresince hic bilet kullanmiyorsunuz.Iki kere negatif hareketi "-2" bilet uzerinde yapinca o hafta elinizde (-2)x(-2) =(+4) bilet kaliyor.

Radyonun sesi acilinca pil daha cabuk mu biter?

Pille calisan portatif radyolarda sesin yuksekligi pilin omrunu etkiler. Radyo acik, sesi kapali durumu ile sesin sonuna kadar acik durumu arasindaki fark pillerin omurlerinin kisalmasina neden olur. Ses sonuna kadar acildiginda pillerden cekilen akim yuzde 30 artmaktadir. Bu durum, kucugunden buyugune, pille calisan ve ses yukselticisi olan butun radyo, teyp, volkmen vb. icin aynidir.

Termos nasil sicagi sicak, sogugu soguk tutuyor?

Tek nedeni vardir, vakum.Yani bosluk.Bir termosta icice gecmis iki kap vardir.Distaki metal bir kap olup icteki genellikle bir cam sisedir.Ikisinin arasindaki hava ise bosaltilmistir.Tam olmasa da ureticiler tarafindan elde edilebilen tama yakin bir bosluk vardir.Vakumlu bir ortamda hava molekulleri de ilmadigindan isi iletilemez.Cismin isisi baslangicta ne ise o halde kalir.Icerden disariya, disardan iceriye isi gecisi olmaz.Boylece termosa konan sivi sicaksa sicak, soguksa soguk kalir.

2 BÖLÜM ? Kategori: Eğitim Öğretim Genel Kültür Soruları

Soru 1 :

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir halk tarafından seçilir?

Cevap : 5

Soru 2 :

‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir?

Cevap : 1

Soru 3 :

Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?

Cevap :Halk

 Soru 4 :İlk Türkçe sözlük hangisidir?

Cevap : Divan-ı Lugat-it

Türk Soru 5 :  Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma alışkanlığına ne ad verilir?

Cevap : Milliyetçilik

Soru 6 :Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?

 Cevap : Debi

Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ?

Cevap : 2005

Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?

Cevap : Reklam

Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?

Cevap : Kuzey

Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?

Cevap : Koku

Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?

Cevap : 20 Kasim

Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?

Cevap : Bulgaristan – Romanya

Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?

Cevap : Es

Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?

Cevap : Ural – Altay

Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?

Cevap : Nota

Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ?

Cevap : Norveç

Soru 17 : UNICEF nedir ?

Cevap : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı

Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?

Cevap : Türkiye

Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?

Cevap : Rekor

Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?

Cevap : Brüksel

Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ?

Cevap : 4 Eylül

Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör

Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?

Cevap : Alexander Graham Bell

Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?

Cevap : Google

Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?

Cevap : Ağrı dağı

Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?

Cevap : Sertab Erener

Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?

Cevap : Van Gölü

Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir

? Cevap : TEMA

Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?

Cevap : Matematik

Soru 30 : Nötron sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?

Cevap : İzotop

Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?

Cevap : Yaşar Kemal

Soru 32 : Gayda nedir ? Cevap : Müzik aleti Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir hangisidir

? Cevap : Kızılırmak

Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?

Cevap : Yavuz Sultan Selim

Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?

Cevap : Karadeniz Bölgesi

Soru 36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?

Cevap : Mors Alfabesi

Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?

Cevap : Mehmet Okur

Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Selimiye Cami

Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Süleymaniye Cami

Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?

Cevap : İtalya

Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?

Cevap : Abu Dabi

Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ?

Cevap : Oktay Sinanoğlu

Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?

Cevap : Grönland

Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ?

Cevap : Oltu Taşı

Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?

Cevap : Hipokrat

Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?

Cevap : Caber Kalesi

Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?

Cevap : Teokrasi

Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?

Cevap : Çaka Bey

Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?

Cevap : Karacaoğlan

Soru 50 : Azerbeycan’ın başkenti neresidir?

Cevap : Bakü

Soru 51 : Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?

Cevap : Siyer

Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?

Cevap : Şinasi

Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?

Cevap : Tevfik Fikret

Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?

Cevap : Türkan Şoray

Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?

Cevap : Amper

Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili Cevap : Devletin şekli Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?

Cevap : Soti

Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?

Cevap : Atilla İlhan

Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?

Cevap : Mersin

Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?

Cevap : Niobe

Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?

Cevap : Smyrna ( Simirna)

Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?

Cevap : Antalya

Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?

Cevap : Hakan Şükür

Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?

Cevap : Tanju Çolak

Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır?

Cevap : Erzurum

Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?

Cevap : Nikolas Sarkozy

Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?

Cevap : İngiltere

Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?

Cevap : Reşat Nuri Güntekin

Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?

Cevap : Orhan Pamuk

Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?

Cevap : Haluk Bilginer

Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?

Cevap : Göktürk alfabesi

Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?

Cevap : Türeyiş destanı

Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?

Cevap : Ahmet Necdet Sezer Soru

74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Yaşar Kemal

Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?

Cevap : Ateşten Gömlek

Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?

Cevap : Zeugma ( Belkıs Köyü )

Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Kaşgarlı Mahmud

Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?

Cevap : Fatih AKIN

Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?

Cevap : 1945

Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü sinema sanatçısı çift kimdir?

Cevap : Bradd Pitt-Angelina julie

Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?

Cevap : Poligami

Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör

Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?

Cevap : Piri Reis

Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?

Cevap : Everest

Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?

Cevap : Baykal Gölü (Asya’da)

Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?

Cevap : Leonardo da vinci

Soru 87 : Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Nevşehir

Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?

Cevap : Mevlana

Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?

Cevap : Çin Seddi

Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*

Cevap : Köstebek( departed)

Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?

Cevap : IMF

Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?

Cevap : Mimar Sinan

Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?

Cevap : Galatasaray

Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?

Cevap : Rıfat Ilgaz

Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?

Cevap : Âşık Veysel

Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir?

Cevap : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )

Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?

Cevap : Elvan Abeylegesse

Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Bilecik

Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?

Cevap : Luciano Pavarotti

Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?

Cevap : Sertab Erener

Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?

Cevap 101:Küresel ısınma

Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?

Cevap 102: Kök hücre çalışmaları

Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?

Cevap 103: Dondurmam Gaymak

Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?

Cevap 104: Fair play

Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?

Cevap 105:11 (On bir)

Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?

Cevap 106: Hakan Şükür

Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?

Cevap 107:İspanya

Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?

Cevap:Kitab-ı Bahriye

Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?

Cevap: II.Mahmut

Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?

Cevap:1934

Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?

Cevap: Ankara Antlaşması (1926)

Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?

Cevap: İngiltere

Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?

Cevap:İkta

Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?

Cevap:6

Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?

Cevap: Kanguru

Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?

Cevap: Esenboğa

Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?

Cevap: Amsterdam

Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?

Cevap: Endülüs Emevi

Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?

Cevap:1969

Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?

Cevap:İpsala

Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?

Cevap: Lahey (Den Haog)

Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?

Cevap:Bişkek

Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?

Cevap:Fatih Sultan Mehmet

Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Bursa

Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?

Cevap:Sinop

Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?

Cevap:Devekuşu

Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?

Cevap:Merkür

Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?

Cevap:Büyük Okyanus

Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?

Cevap:Panama

Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?

Cevap:Mavi balina

Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?

Cevap:Kızılırmak

Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?

Cevap:AB

Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?

Cevap:0

135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?

Cevap:Alma ata

Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?

Cevap:Çeçen Cumhuriyeti

Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?

Cevap:Everest

Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?

Cevap:1951

Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Siirt

Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?

Cevap:İç Anadolu bölgesi

Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?

Cevap:Minyatür

Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?

Cevap:Keban

Soru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?

Cevap:Zeki Müren

Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?

Cevap:Denizli

Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?

Cevap:İskoçya

Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?

Cevap:Yugoslavy 

  Soru   :  147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?

 Cevap:TBMM Başkanı

Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?

Cevap:Luis Pastör

Soru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?

 Cevap:Tuz Gölü

Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?

Cevap  :Troposfer     

    3 BÖLÜM

Dünyanın en kokulu camisi Tebriz şehrindedir.

Mescid inşa edilirken harcına misk kokusu ilave edilmiştir. Aradan 600 sene geçmesine rağmen hala mescid misk kokmaktadır.

- İlk kule saati 1404 yılında Moskova’da yapılmıştır.

- En eski alfabe Suriye’nin Akdeniz sahilindeki Lattakiya limanı yakınlarında yapılan kazı sonucunda bulunmuştur.Bu alfabe 32 harften oluşmakta idi.

 - Sipahi Örgütü ilk kez Orhan Gazi döneminde kuruldu.

- Osmanlı Devleti’nde ilk tershane Yıldırım Bayezid devrinde Gelibolu’da oluşturulmuştur.

- Osmanlı Devleti’nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça Antlaşmasıdır.(1699)

- Dört işlemi ilk kez Sümerler bulmuştur.

  • Tarihte bilinen ilk büyük ve düzenli orduyu Akadlar kurmuştur.
  •  
  • - Tarih’te ilk yazılı antlaşma Kadeş’tir.
  •  
  • - Parayı ilk kez Lidya’lılar kullanmıştır.
  •  
  • - Anadolu’ya yazıyı ilk getiren Asurlar’dır.

 

  • - T.C’de ilk General Fevzi Çakmak’tır.
  •  
  • - Osmanlı Devleti ilk borcu Kırım Savaşında İngiltere’den almıştır.(1853)
  •  
  • - Osmanlı Devleti uçağı ilk kez 1. Cihan Harbinde kullanmıştır.
  •  
  • - Osmanlı Devleti’nden en son ayrılan millet Arnavutlardır.
  •  
  • - Osmanlı Devleti’nin Afrika’da ilk kaybettiği toprak parçası Cezayir’dir.
  •  
  • - Osmanlı Devleti’nin Afrika’da kaybettiği en son toprak ise Trablusgarp’tır.
  •  
  • - İstanbul Fatih’ten önce 16 kez kuşatılmış fakat alınamamıştır.
  •  
  • - İllere vali gönderme işi ilk kez 2. Mahmut döneminde başlamıştır.
  •  
  • - İlk Medrese, Orhan Bey tarafından İznik’te açılmıştır.(1327)
  •  
  • - Türk Edebiyatı’nın en eski yazılı kaynakları Orhun Anıtlarıdır
  •  
  • Dünyanın yuvarlaklığı fikri kime aittir? Dünyanın yuvarlaklığı çok eskiden beri biliniyordu. Ne var ki Batlamyus onu bir tepsiye benzeterek onu unutturmuştu. Halbuki bir kısım ayetlerde dünyanın yuvarlaklığına dikkat çekilmiş ve değinilmiştir. Naziat Suresi 30, ayetinde yer alan ‘’deha’’ kelimesi dünyanın devekuşu yumurtasına benzer şekilde (elipsoid) düzenlendiğini göstermektedir. ‘’O geceyi gündüze, gündüzü de geceye sarar’’(Zümer 5. ayet) ayetinde sarar manası verilen kelimenin ayetteki ifadesi ‘’yükevviru’’ dur. Bu kelime baş gibi yuvarlak bir cisme sarık gibi herhangi bir nesneyi dolayarak sarmak manasına gelmekte, buradan dünyanın yuvarlak olduğu sonucuna varılmaktadır.
  •  
  • ‘’Sol, Solcu ‘’ tabiri nereden geliyor? Fransız İhtilali’nde ‘’Etats Generaux’’ denilen meclis toplantısında müfrit, antiruvayyalist ve muhalif milletvekillerinin meclisin sol tarafında oturmalarından çıkmıştır.
  •  
  • Suriye’deki Türk Toprağı Suriye’deki Caber Kalesi, Fırat üzerinde Rakka yakınlarındadır. Fakat Lozan Antlaşmasıyla Türkiye’ye bırakılmıştır. Burada devletimizin muhafız bulundurma ve bayrak çekme hakkı vardır. Caber ‘Türk Mezar’’ının bulunduğu yer olmakla ünlüdür. Osman Gazi’nin büyükbabası olduğu söylenen Süleyman Şah’ın burada meftun olduğu söylenir.
  •  
  • En Uzun-En kısa tahtta kalan Osmanlı Padişahları En uzun tahtta kalan Padişah 46 seneyle Kanuni Sultan Süleyman’dır. (1520-1566) En kısa tahtta kalan Padişah ise 3 ay’la 5. Murad’dır. (1876) Bu padişahın mason olduğu söylenir. Durup dururken havuza atlaması, ata ters binmesi sebebiyle tahttan indirilmiştir.
  •  
  • ‘’Paşa ‘’ sözcüğünün anlamı Orijinali Fars’çadır. 2 kelimeden oluşur. 1.si ‘Pai’ Farsçada ayak manasına gelir. 2.si şah sözcüğüdür. Pai-şah yani Şahın ayağı manasına gelir. Zamanla da bu Paşa’ya dönüşmüştür. KAYNAKLAR: 1-İslam ve Astronomi –Şaban Döğen Gençlik Yayınları 1996 2-Tarih Mecmuası-1966 4 BÖLÜM İlginç Bilgiler » Önemli Bilgiler; Konusu 'Genel Kültür ' forumundadır ve sienpi tarafından 16 Temmuz 2008 başlatılmıştır. Fast Quotes sienpi Well-Known Member Mesajlar:1.148 Aldığı Beğeni:59Ödül Puanları:48
  •  
  • Az ışıkta okumak gözlere zarar vermez. Ama gözlerinizin gereksiz yere yorulmasını istemiyorsanız aydınlık yerde okuyun. Yanlış dereceli gözlük gözleri bozmaz.Bilgisayarla çalışmak gözleri bozmaz sadece yorar.
  •  
  • Dünyadaki ısı 1900 yılından itibaren 0.7 derece arttı.
  •  
  • 600 tane bitki cinsi et yiyendir.
  •  
  • (Camiraous) Yunuslarin beyni insanlarinkinden daha büyüktür.
  •  
  • Arılar, sivrisinekler ve diğer ses çıkaran böcekler kanatlarıyla bu sesi çıkarırlar.
  •  
  • insanlar ömrü boyunca 20 kilo toz yutarlar.
  •  
  • Shakespeare 23 Nisan ´da doğdu ve 23 Nisan ´da öldü.
  •  
  • Dünyada en çok kullanılan isim Muhammed ´dir.
  •  
  • Michael Jardan ´ın bir senede Nike reklamlarından kazandiği para, Malaysia´daki Nike fabrikasinda çalisan tüm personelin aldığı senelik maaştan daha fazladır.
  •  
  • amerikalılar hergün 1.6 milyondan fazla saat trafik sıkışıklığında zaman kaybediyorlar.

 

  • Bir oyun ne önemi vardır. 1923 ´de bir oy, Adolf Hitler ´i Nazi partisinin liderliğine getirdi.
  •  
  • Amerika ´da sandviçlerin %50 ´si öğle yemeklerinde, %28 ´i ise akşam yemeğinde yeniliyor.
  •  
  • Her insan günde ortalama 2 kilo çöp üretiyor
  •  
  • Kibrit kutusu kadar bir altın,bir tenis kortu büyüklüğüne kadar inceltilebilir.
  •  
  • İnsan günde ortalama 80 ile 100 saç teli döker.
  •  
  • Altmış yaşında, insanlar tat alma duyularının %50´sini kaybederler.
  •  
  • El tırnakları, ayak tırnaklarından daha hızlı büyürler.
  •  
  • Gülmek için 17 adeleye ihtiyaç vardır.
  •  
  • Surat asmak için ise 43 adeleye ihtiyaç vardır.
  •  
  • İnsan vücudunda 600 ´ü aşkın adele vardır.
  •  
  • Beynin %85 ´i sudur.

 

  • Gözleri açık tutarak hapşırmak imkansızdır.
  •  
  • Bir insan yedi dakika içerisinde uykuya dalar.
  •  
  • Sıcak su soğuk sudan daha ağırdır.
  •  
  • Mexico City her sene 25 cm. kadar batıyor.
  •  
  • Peru ´da hiç umumi tuvalet yoktur.
  •  
  • Sağ elini kullanan insanlar, sol elini kullananlara göre ortalama dokuz yıl daha fazla yaşıyorlar.
  •  
  • Bir insan yaşamı boyunca iki yüzme havuzu dolduracak kadar tükürük salgılar.
  •  
  • Telefonunuz 201 parçadan oluşur.
  •  
  • Yetişkin bir insan günde ortalama 23.000 kez nefes alır.
  •  
  • Amerikan halkının %49 ´u hergün kişi başına 3.3 fincan kahve içiyor.
  •  
  • Sarışinların esmerlere göre daha fazla saçı vardır.
  •  
  • İnsanlar yaşamları boyunca altı filin ağırlığına eşit miktarda yiyecek tüketiyorlar.
  •  
  • Döllenmeden doğuma kadar bir bebeğin ağırlığı beş milyon kat artıyor.
  •  
  • İnsan vücudu bir saniyede iki milyon kırmızı kan hücresi üretir.
  •  
  • Aynı parmak izi gibi, her insanın dil izide farklıdır
  • .
  • Ortalama bir insan yılda 1.460 ´in üzerinde rüya görür.
  •  
  • Soğan doğrarken sakız çiğnemek göz yaşarmasını önler.
  •  
  • Vücudumuzdaki kemiklerimizin dörtte biri ayaklarımızda bulunur.
  •  
  • Ampulü icat eden Thomas Edison karanlıktan korkardı.

 

  • Kürdan, Amerikalıların boğulmasına en fazla neden olan nesnedir.
  •  
  • İtalyan bayrağının tasarımını Napoleon Bonaparte yapmıştır.
  •  
  • Kağıt parçalar ilk kez Çin ´de kullanılmıştır.
  •  
  • Ketçap önceleri ilaç olarak kullanılıyordu.
  •  
  • Uzay yolculuğunda taşınacak her kilo için gerekli olan yakit miktarı 530 kg´dır.
  •  
  • Salatalık bir sebze değil, meyvedir.
  •  
  • Eski zamanlarda dinamit yapımında yerfıstığı kullanılırdı.
  •  
  • Dracula, tarih boyunca sinemaya en fazla uyarlanan hikayedir.
  •  
  • İnsanlar vücutlarinda 300 adet kemikle doğuyorlar ama yetişkin olduklarında bu sayı 206 ´ya düşüyor.
  • Ortalama olarak, Amerika´da günde üç adet cinsiyet değiştirme operasyonu gerçekleşmektedir.
  •  
  • Eskimolar buzdolaplarını yiyeceklerin donmaması için kullanırlar.
  •  
  • Telefonun mucidi Alexander Graham Bell, karısı ve annesiyle hiçbir zaman telefonda konuşamadı. Çünkü ikiside doğuştan sağırdı.
  •  
  • İnsan terinin bir santimetrekaresi 625 tane ter bezi içerir.
  •  
  • Hindistan ´da oyun kağıtları yuvarlaktır.
  •  
  • Çocuklar baharda daha fazla büyüyor.
  •  
  • Kaynak :Bilinmiyor. Kaynak: İlginç Bilgiler » Önemli Bilgiler; | izafet.net Copyright ©izafet.net 5 bölüm Bilinmesi Gereken Genel Kültür Bilgileri İsimli konu WH 'Kültür ' kategorisinde, @gL€T üyesi tarafından 23 Ocak 2010 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: Bilinmesi Gereken Genel Kültür Bilgileri. · Adaletiyle ün salmış II. İslam halifesi HZ. ÖMER · Atlas okyanusunu Büyük okyanusa bağlayan kanal PANAMA.

 

    • · İlk dünya haritasını... Rakamların Diliyle Genel Kültür Bilgileri bilinmesi gereken bilgiler vee önlemler ... .3 sayfadan 1. sayfa 1 2 3 Sonraki > . .Sponsorlu Bağlantılar ·
    •  
    • Adaletiyle ün salmış II. İslam halifesi HZ. ÖMER ·
    •  
    • Atlas okyanusunu Büyük okyanusa bağlayan kanal PANAMA.
    •  
    • · İlk dünya haritasını çizen denizci PİRİ REİS,
    •  
    • · Akdenizle Kızıldenizi birbirine bağlayan kanal SÜVEYŞ KANALI ·
    •  
    • Özbekistan?ın başkenti TAŞKENT,
    •  
    • · Kur?an-ı Kerim?de kadınlar suresi NİSA.
    •  
    • · Septe Boğazı olarak bilinen boğaz CEBELİTARIK BOĞAZI ·
    •  
    • Türkiye?nin AB?ye girmesi için uyması gereken kriterler KOPENANG ·
    •  
    • Ülkemizde günlerin kısalmaya başladığı tarih 21 HAZİRAN ·
    •  
    • Ülkemizde günlerin uzamaya başladığı tarih 21 ARALIK
    •  
    • · Şaban ayının 15. gecesi BERAT GECESİ
    •  
    • · İlk resmi gazete TAKVİM-İ VAKAYI
    •  
    • · Sağlık bakanı RECEP AKDAĞ
    •  
    • · Dünya Çocuk Hakları Bildirgesi 1958?da yapılmıştır.
    •  
    • · İçişleri bakanı BEŞİR ATALAY · Dışişleri bakanı ALİ BABACAN · Kültür ve Bakanı ERTUĞRUL GÜNAY
    •  
    • · Gap?ta 27 baraj vardır.
    •  
    • · Ülkemizde özel televizyon yayınları 1990 yılında başladı.
    •  
    • · Kıbrıs?taki hava limanının adı ERCAN HAVALİMANI
    •  
    • · İç organların çalışmasını kontrol eden merkez OMİRİLİK SOĞANI
    •  
    • · Mevlana 17 Aralık ( Şeb-i Arus) 734.
    •  
    • · AB ile müzakereler 3 Ekim 2005 yılında başladı,
    •  
    • Ali Babacan başkanlık etti.
    •  
    • · Atatürk?ün Konya?ya ilk geliş tarihi 1925
    •  
    • · Mümeyyiz (İlk çocuk gazetesi)
    •  
    • · Hamza Yerlikaya GÜREŞ
    •  
    • · Ordular ilk hedefiniz Akdeniz?dir, sözü Büyük Taarruzda söylenmiştir.
    •  
    • · Hicret, HZ. ÖMER zamanında olmuştur.
    •  
    • · İlk kadın vali LALE AYTAMAN
    •  
    • · Konyaspor Teknik Drektörü ÜNAL KARAMAN ( Ölen Tevfik Lav)
    •  
    • · İlk kadın hakem LALE ORTA
    •  
    • · Divan şiirinin ölçüsü ARUZ
    •  
    • · TBMM ilk toplantısını EKİM AYININ İLK GÜNÜ yapar.
    •  
    • · Konya valisi OSMAN AYDIN
    •  
    • · Selçuklu kaymakamı ŞÜKRÜ GÖRÜCÜ
    •  
    • · Konya İl Milli Eğitim Müdürü HALİL ŞAHİN
    •  
    • · Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa KOCA
    •  
    • · Mevlananın hocası ve en yakın arkadaşı ŞEMS-İ TEBRİZİ
    •  
    • · Fifa?nın genel merkezi İSVİÇRE?NİN CENEVRE kentidir.
    •  
    • · İslam dini Orta Asya?da KALAS SAVAŞI ile serbest kaldı.
    •  
    • · Türkiye yüzölçümü bakımından dünyada 33. sıradadır.
    •  
    • · Muhtarlık seçimleri 5 YILDA BİR yapılır.
    •  
    • · Suyun kaldırma kuvvetini keşfeden bilim adamı ARŞİMED
    •  
    • · Kemiklerin oval ya da toparlak uçlarına OM
    •  
    • · Siyaha yakın koyu yeşil rengin adı NEFTİ
    •  
    • · Dünyanın en uzun tüneline sahip ülke İSVİÇRE
    •  
    • · Kahramanmaraş?ta bulunan termik santraller AFŞİN, ELBİSTAN
    •  
    • · Dünya sağlık örgütü WHO
    •  
    • · Birleşmiş milletler örgütü UNO
    •  
    • · Uluslar arası para fonu IMF
    •  
    • · Uluslar arası çalışma örgütü ILO
    • · Mikroskop altında incelemek üzere canlıdan belirli bir doku parçasının çıkarılmasına BİYOPSİ
    •  
    • · Yedi yıldızdan oluşan takımyıldızının adı BÜYÜK AYI
    •  
    • · Allah?ın insanları hesaba çekmek üzere bir araya toplaması HAŞIR, bu yere ise MAHŞER denir.
    •  
    • · Mai ve Siyah adlı eserin yazarı HALİT ZİYA UŞAKLIGİL
    •  
    • · Türkiye Bilimler ve Teknik Araştırma kurulu TÜBİTAK
    •  
    • · Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO
    •  
    • · Akciğer içinde havanın değişiminin yaptığı boruların iltihaplanmasıyla oluşan hastalığı BRONŞİT
    •  
    • · Akdeniz?in en büyük adası GİRİT
    •  
    • · İstanbul?a ilk Türk Bayrağını diken ULUBATLI HASAN
    •  
    • · Kararların hukuka uygunluğunu inceleyen üst mahkeme YARGITAY
    •  
    • · Bir kulun Allah?a karşı kulluk görevini yerine getirmesi İBADET
    •  
    • · Taştan yapılmış tabut şeklinde olan sanduka,
    • kabir veya mezara LAHİD
    • · Birleşmiş Milletler Teşkilatı UN
    •  
    • · Doktorların hastalarının vücutlarını dinlediği cihaz STETESKOP
    •  
    • Ramazan ayında cami minareleri arasına çekilen ışıklı ve şekilli yazılar MAHYA
    •  
    • · Tarihte ilk yazıyı SÜMERLER
    •  
    • · Tarihte ilk parayı bulan ve kullanan LİDYALILAR
    •  
    • · Tarihte iki devlet arasında yapılan ilk yazılı antlaşma KADEŞ ANTLAŞMASI
    •  
    • · Doktorların hastanede hastalarını dolaşması VİZİTE
    •  
    • · Ülkemizin uluslar arası telefon kodu 90
    •  
    • · Marmara Gölü EGE
    •  
    • · Dört coğrafi bölgeye komşu olan il BİLECİK
    •  
    • · Nemrut Krater Gölü BİTLİS
    •  
    • · 28-32 hafta arasında doğan tam olgunluğa erişmemiş bebeklere PİREMATÜRE
    •  
    • · Dünyanın en yüksek dağı EVEREST
    •  
    • Dünyanın en uzun ırmağı NİL
    •  
    • · Dünyanın en büyük gölü HAZAR
    •  
    • · Dünyanın en büyük mağarası MAMMOTH
    •  
    • · Dünyanın en büyük okyanusu BÜYÜK OKYANUSU (PASİFİK)
    •  
    • · Dünyanın en büyük kıtası ASYA
    •  
    • · Türkiye?nin uç noktaları:
    • Kuzey-Sinop inceburun ·
    • Güney-Hatay · Batı-İmroz · Doğu-Küçük Ağrı ·
    •  
    • Peygamberimizin Hz. Ali?ye hediye ettiği kılıç ZÜLFİKAR
    • · Şahname adlı eserin sahibi FİRDEVSİ
    • · Bir olayı veya kişiyi gelecek nesillere hatırlatmak amacıyla yapılan çalışmalara ABİDE-ANIT ·
    •  
    • Arap olmayan iran halkına ACEM
    • · Dince cevaz verilen, yapılması sakıncalı olmayan, işlenmesi suç teşkil etmeyen izin verilen fiile CAİZ
    • · Vahiy meleği CEBRAİL
    • · Bir anlaşmazlığa düşüldüğünde bilgisine başvurulan kişi BİLİRKİŞİ
    •  
    • · Eskişehir?de çıkarılan taş LÜLETAŞI
    •  
    • · Ney üfleyen kişiye NEYZEN
    • Mevlana anma törenlerine ŞEB-İ ARUZ
    •  
    • · G-7 olarak bilinen ülkeler; JAPONYA, KANADA, AMERİKA, İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA
    • · Ülkemizde para basma yetkisine sahip kurum MERKEZ BANKASI
    •  
    • · Tarihi Hattuşaş kalıntıları ÇORUM
    •  
    • · Halifeğin kaldırılması 1924
    •  
    • · Türkiye?nin en batı ucu AVLAKA
    •  
    • · Basra Körfezi ile Umman Körfezini bağlayan boğaz HÜRMÜZ BOĞAZI
    •  
    • · Osmanlılarda Müslüman olmayanlardan alınan vergi CİZYE
    •  
    • · Son Osmanlı padişahı VAHDETTİN
    •  
    • · Son Osmanlı padişahının mezarı SURİYE-ŞAM
    •  
    • · Eski Mısır kralları FİRAVUN
    •  
    • · Keban-Atatürk ve Karakaya barajları FIRAT NEHRİ üzerindedir.
    •  
    • · Rüzgarın hızını ölçen cihaz ANEMOMETRE
    •  
    • · Para basılması ve savaş ilanına TBMM karar verir.
    •  
    • · Pediatri ÇOCUK HASTALIKLARI
    •  
    • · Yurtdışı yolculuklarda kullanılan belge PASAPORT
    •  
    • · Osmanlı devletinin ilk başkenti SÖĞÜT
    •  
    • · Natoya 1952 yılında üye olduk.
    •  
    • · Doğu Karadeniz bölgesini Doğu Anadolu Bölgesine bağlayan geçit ZİGANA
    •  
    • · Birleşmiş milletler güvenlik konseyinin beş daimi üyesi: ABD, RUSYA, İNGİLTERE, FRANSA, ÇİN
    •  
    • · Türkiye Birleşmiş Milletler Örgütüne 15 AĞUSTOS 1945 ?te girdi.
    •  
    • · Yanardağ içinden çıkan maddelerin yeryüzüne ulaştığı yerde oluşturduğu oyuğa KRATER denir.
    • · Camilerin çevresinde yapılmış, medrese, kütüphane, hamam, sebil, hastane gibi kurumların tümüne KÜLLİYE denir.
    •  
    • · Karadeniz Bölgesinin doğusunda bulunan sıradağlar KOP
    •  
    • · Türk ceza kanunu İTALYA?dan örnek almıştır.
    •  
    • · Sporun herhangi bir dalında bir dereceye ulaşıp bu dereceyi tekrarlamaya EGALE
    •  
    • · Türkiye?nin erovizyonda birinci olduğu yıl 2003
    •  
    • · Arap yarımadasında Mekke ve Medine?den oluşan bölge HİCAZ
    •  
    • · Hristiyan inancına göre Hz. İsa?nın yeniden dirildiğine inanılan günde yapılan bayrama PASKALYA
    • · Atlas okyanusu ile Pasifik okyanusunu birleştiren Güney Amerika?nın en ucunda bulunan boğaz MACELLAN BOĞAZI
    •  
    • · Kutlsal kitabımız Kuran Hz. EBUBEKİR zamanında kitap haline getirildi.
    •  
    • HZ. ÖMER zamanında ise çoğaltıldı.
    •  
    • · Sevgili peygamberimizi görmüş, onun sohbetlerinde bulunmuş şahıslara SAHABE-ASHAB denir.
    •  
    • · TC ilk başbakanı İSMET İNÖNÜ
    •  
    • · Osmanlı devletinde doğrudan doğruya padişaha bağlı olan eyaletlerde görev alan atlı ve yaya birliklerinden oluşan ve ULUFE denilen maaş alan askerlere KAPIKULU ASKERLERİ denir.
    •  
    • · İslam inancında Beytullah?ın etrafında tavaf ederken ilk üç tur dönüşlerde hızlı ve gösterişli bir biçimde Kabe?yi tavaf etme HERVELE
    •  
    • 6 BÖLÜM
    •  
    • Birçoğumuzun belki de hiç duymadığı genel kültür başlıklarını sizler için araştırdık. İşte dünya ve ülkemizde olan bilmemiz gerekenler.
    •  
    • Dünyanın haritasını çizen kişinin Piri Reis olduğunu biliyor muydunuz?
    •  
    • Resmi ilk gazetemiz Takvim-i Vakayı 1958 de Dünya Çocuk Hakları Bildirgesi yapılmıştır.
    •  
    • 27 baraj GAP’tadır.
    •  
    • Özel televizyon yayınları Ülkemizde 1990 yılında başlamıştır.
    •  
    • Lale Orta ilk kadın hakemimizdir.
    •  
    • Lale Aytaman ise ilk kadın valimizdir.
    •  
    • Aruz divan şiirinin ölçüsüdür.
    •  
    • TBMM Ekim ayının ilk günü toplantı yapar.
    •  
    • İlk çocuk gazetesi Mümeyyiz
    •  
    • İsviçre dünyanın en uzun tüneline sahip
    •  
    • WHO dünya sağlık örgütünün kısaltması
    •  
    • Tarihte ilk yazıyı Sümerliler bulmuştur.
    • Dört coğrafi bölgeye komşu olan şehrimiz bilecektir.
    •  
    • Bitlis de Nemrut Krater gölü bulunmaktadır.
    •  
    • Uluslar arası telefon kodumuz 90 dır.
    •  
    • Asya dünyanın en büyük kıtasıdır.
    •  
    • Vahiy Meleği CEBRAİL dir
    •  
    • Firdevsi şahname adlı esirin sahibidir.
    •  
    • Halifeliğin kaldırılması 1924 yılında olmuştur.
    •  
    • Osmanlı Padişahının mezarı Suriye- Şam da bulunmaktadır.
    •  
    • Firavun eski mısır kralıdır.
    •  
    • Söğüt Osmanlı devletinin ilk başkentidir.
    •  
    • 1952 yılında Nato ya üye olduk
    •  
    • Girit Akdeniz’in en büyük adasıdır.
    •  
    • Kısa Ve İlginç Bilgiler
    •  
    • Hapşırdığınız Zaman Kalbinizde Dahil Olmak Üzere Bütün Vücut Fonksiyonlarınız Bir An İçin Durur.
    •  
    • İnsan Elinde; En Yavaş Uzayan Tırnak Baş Parmağınki, En Hızlı Uzayan Tırnak İse Orta Parmağınkidir.
    •  
    • Eiffel Kulesinin Tepesine Çıkana Kadar 1792 Basamak Vardır.
    •  
    • İnsan Saçı 3 Kilo Ağırlık Kaldırabilecek Esnekliktedir.
    •  
    • Bir Erkek Hayatının Ortalama 3350 Saatini Tıraş Olmak İçin Harcar.
    •  
    • Yataktan Düşerek Ölme Olasılığı 2 Milyonda 1dir.
    •  
    • İnsanlar Vücutlarında 300 Adet Kemikle Doğuyorlar Ama Yetişkin Olduklarında Bu Sayı 206ya Düşüyor.
    •  
    • Bir Karınca Kendi Ağırlığının 50 Katı Ağırlığı Kaldırabilir.
    •  
    • Filler Zıplayamayan Tek Memelilerdir.
    •  
    • Zürafaların Ses Telleri Yoktur.
    •  
    • Zürafalar 35 Cm Uzunluğunda Siyah Bir Dile Sahiptirler.
    •  
    • Kangurular Geri Geri Yürüyemezler.
    •  
    • Kelebekler Ayaklarıyla Tat Alırlar.
    •  
    • Kadınlar Erkeklere Oranla 2 Kat Fazla Göz Kırpar.
    •  
    • İnsan Vücudundaki En Güçlü Kas Dildir.
    •  
    • Gözleri Açık Tutarak Hapşırmak İmkansızdır.
    •  
    • Hapşururken Burnu yada Ağızı Kapamak, Felçe Neden Oluyor.
    •  
    • Ayı inlerinin girişleri her zaman kuzeye bakar.
    •  
    • Degerli taşların çoğu birkaç elementten oluşur, sadece pırlanta tamamen karbondan oluşur.
    •  
    • Kedilerin beyninde 32 adet kas vardır.
    •  
    • Bukalemunların dilleri, vücutlarından iki kat daha uzundur.
    •  
    • Global ısınma yüzünden yükselen deniz seviyesi 2050 yılında Shangai ve deniz kıyısındaki diğer cin şehirlerinde büyük sellere neden olacak. Bu sellerde 76 milyon kişi evsiz kalacak.
    •  
    • Üzerinde barkodu olan ilk ürün Wrigleys marka sakızdır.
    •  
    • Kereviz yerken harcanan kalori, kerevizin içindeki kaloriden daha fazladir.
    •  
    • Sümüklüböceklerin dört tane burnu vardır.
    •  
    • Bir devekuşunun gözu beyninden büyüktür.
    •  
    • İnek sütünün pH degeri 6dır.
    •  
    • Bir timsahın gözlerinin arasındaki mesafe, ayaklarinin büyüklüğüne eşittir.
    •  
    • Dalmaçyalılar gut olmayan tek köpek cinsidir.
    •  
    • Hipopotamlar insandan daha hızlı koşarlar.
    •  
    • Meşe ağaçları elli yaşına gelmeden meşe palamudu üretemezler.
    •  
    • Aslanlar bir günde 50 kez sevişebilirler.
    •  
    • İnsan elinde, en yavaş uzayan tırnak baş parmaginki, en hızlı uzayan tırnak ise orta parmağınkidir.
    •  
    • Hawaii alfabesinde sadece 12 harf bulunmaktadır.
    •  
    • Güney Kore başkenti Seul,
    •  
    • Kore dilinde "başkent" anlamına gelmektedir.
    •  
    • Kanada, Kızılderili dilinde "buyuk koy" anlamina gelmektedir.
    •  
    • İngilizcedeki Wendy ismi, Peter Pan hikayesinde kullanılmak üzere uydurulmuştur.
    •  
    • Avustralyadaki tuvaletlerin sifon suları saat yönünde akar.
    •  
    • ABDde, yaşları 20 ile 29 arasında olan zenci erkeklerin ücte biri ya hapiste ya da gözaltinda tutulmaktadır.
    •  
    • Ortalama bir erkek, hayatinin 3350 saatini tiraş olmak için harcar.
    •  
    • Sallanan sandalyede hiç durmadan sallanma rekoru 440 saattir.
    •  
    • Bir cam kırıldığında, ufalanan parçalar saatte üç bin millik bir hızla etrafa saçılır.
    •  
    • İnsan saçı, üç kilo ağırlik kaldırabilecek esnekliktedir.
    •  
    • Gunumuzde, evlenenlerin yuzde ellisi bo$anmaktadir
    •  
    • . Beethoven beste yapmadan once kafasini soguk suya sokardi.
    •  
    • Her 25 ki$iden biri astim hastasidir.
    •  
    • Dunyadaki hayvanlarin yuzde sekseni alti ayaklidir.
    •  
    • Uranus, ciplak gozle gorulebilen bir gezegendir.
    • Kaptan Cook, Antarktika haric butun kitalara ayak basan ilk insandir.
    •  
    • Guni$igindan daha fazla yararlanmak icin saat uygulamasini Benjamin Franklin ba$latmi$tir.
    •  
    • Bir okyanusun en derin yerinde, demir bir topun dibe cokmesi bir saatten uzun surer.
    •  
    • Bugune kadar olculmu$ en buyuk buz dagi, 200 mil uzunlugunda ve 60 mil geni$ligindedir ve Belcikadan daha buyuk bir yuzolcumune sahiptir.
    •  
    • Bugune kadar kaydedilmi$ en buyuk dalga, 1971 yilinda Japonyanin ishigaki Adasinda 85 metre yuksekligine ula$mi$tir.
    •  
    • Acik bir gecede, ciplak gozle iki bin ayri yildizi gormek mumkundur.
    •  
    • Sahra colundeki Tidikelt kasabasina on yil boyunca hic yagmur yagmami$tir.
    •  
    • Ba$kan John F. Kenndy, yirmi dakikada dort gazete okuyabilirdi.
    •  
    • Mumyalarin ayak parmaklari tek tek sarilarak mumyalanmi$tir.
    •  
    • Dunyadaki ilk telefon rehberinde sadece elli isim yer almi$ti.
    •  
    • 1878 yilinin $ubat ayinda Connecticut New Havenda yayimlanmi$ti.
    •  
    • Yataktan du$erek olme olasiligi iki milyonda birdir.
    •  
    • Ünlu cizgi film kahramani Temel Reis, 1919 yilinda Elzie Crisler Segar tarafindan yaratildi.
    •  
    • İlk cama$ir makinesi 1907 yilinda Hurley Machine Co. Tarafindan pazarlandi.
    •  
    • Kita isimlerinin hepsi ayni harfle ba$layip ayni harfle biter.
    •  
    • Herhangi bir okyanusun en uzak oldugu nokta cindir.
    •  
    • Ki$ aylarinda, Moskovadaki buz pateni pistleri 250 bin metrekarelik bir alani kaplar.
    •  
    • Rusyada dogudan batiya dogru seyahat edilirse, yedi saat ku$agi gecilir.
    •  
    • Norvecin kuzeyinde, her yaz 14 hafta gece gunduz gune$li gecer.
    •  
    • Sadece di$i sivrisinekler isirir.
    •  
    • Dunyada her dakika iki tane du$uk $iddette deprem olmaktadir.
    •  
    • Hindistandaki yillik dogum sayisi, Avustralyanin toplam nufusundan fazladir
    •  
    • . Rusyanin dortte biri ormanlarla kaplidir.
    •  
    • Tarih boyunca yeryuzunde bulunan altin 200 kat daha fazlasi okyanuslarda bulunmaktadir.
    •  
    • Kopeklerin ter bezleri ayaklarindadir.
    •  
    • Yazar Rudyard Kipling sadece siyah murekkep kullanirdi.
    •  
    • Mickey Mousedan once en me$hur cizgi film kahramani Felix The Catdi. Larry Hagman (JR.)Dallas dizisinin setinde hic kimsenin sigara icmesine izin vermezdi.
    •  
    • Salataligin yuzde 96si sudur.
    •  
    • Bir kilo limonda bir kilo cilekten daha fazla $eker vardir.
    •  
    • Peruda hic umumi tuvalet yoktur.
    •  
    • Timsahlar renk korudur.
    •  
    • Yarim kilo bal yapabilmek icin arilar iki milyondan fazla cicekten bitki ozu toplamak zorundadirlar.
    • Sadece di$i kanaryalar otebilir.
    •  
    • Tarantulalar iki bucuk yil yiyeceksiz ya$ayabilirler.
    •  
    • Havuca rengini karoten verir.
    •  
    • İnciler sirkede erir.
    •  
    •  
    • Venus saat yonunde donen tek gezegendir.
    •  
    • İnternetin yillik buyume yuzdesi 314.000dir.
    •  
    • Rodinin unlu Du$unen Adam heykeli aslinda İtalyan $air Dantenin portresidir.
    • En fazla asfaltli yola sahip ulke Fransadir.
    •  
    • Sihirli sozcuk abrakadabra ilk olarak yuksek ate$li hastalarin ate$lerini du$urmek icin soylenmi$ti.
    •  
    • Marilyn Monroenun alti ayak parmagi vardi.
    •  
    • Albert Einstein dokuz ya$ina kadar duzgun konu$amami$ti.
    •  
    • Her iki taraf da kan bagi$inda bulunursa, Paraguayda duello yapmak yasaldir.
    •  
    • Eiffel Kulesinin tepesine cikana kadar 1792 basamak vardir.
    •  
    • Hindistan`da oyun kagitlari yuvarlaktir.
    •  
    • Cocuklar baharda daha fazla buyuyor.
    •  
    • Odemeli telefon konusmalarinin cogu babalar gununde ediliyor.
    •  
    • Ortalama bir pire, kendi buyuklugunun 150 katiyukseklige ziplayabiliyor.
    •  
    • Bu orani tutturmak icin bir insanin yaklasik 30 metre ziplamasi gerekli.
    •  
    • Eger barbie gercekten yasasaydi vucut olculeri 97-72 82 cm olacakti.
    •  
    • insanlar vucutlarinda 300 adet kemikle doguyorlar ama yetiskin olduklarinda bu sayi 206 ya dusuyor.
    •  
    • Her dort amerikalidan biri mutlaka televizyonda gorunuyor.
    •  
    • Uyurken, televizyon seyrederken yaktigimizdan daha fazla kalori harciyoruz.
    •  
    • Kelebekler ayaklariyla tat alirlar.
    •  
    • Sari$inlarin esmerlere gore daha fazla saci vardir.
    •  
    • Yillara gore ortalama alindiginda , her sene esekler tarafindan oldurulen insan sayisi ucak kazalarinda olenlerin sayisindan dahafazla.
    •  
    • Kadinlar erkeklere oranla iki kat fazla goz kirpar.
    •  
    • insan vucudundaki en guclu kas dildir.
    •  
    • Gozleri acik tutarak hapsirmak imkansizdir.
    •  
    • insanlar beyinlerinin sadece %10`unu kullanirlar.
    •  
    • Filler ziplayamayan tek memelidir.
    •  
    • Elektrikli sandalye bir disci tarafindan icat edilmistir.
    •  
    • Bir karincanin koku alma yetenegi en az bir kopeginki kadar gelismistir.
    •  
    • Amerikan havayollari, ucuslarda yolculara sundugu kahvaltilarda hertepsiden bir zeytini kaldirarak 1987 yilinda 40 bin dolar kar etmistir.
    •  
    • Yetiskin bir ayi, bir at kadar hizli kosabilir.
    •  
    • Atlarin insanlardan 18 tane fazla kemigi vardir.
    •  
    • Fareler kusamaz.
    •  
    • Hapsirdiginiz zaman, kalbiniz de dahil olmak uzere butun vucut fonksiyonlariniz bir an icin durur.
    •  
    • Tom sawyer daktiloda yazilan ilk romandir.
    •  
    • Hamambocekleri yaklasik olarak 250 milyon yildir yasadiklari halde hicbir degisime ugramamislardir.
    •  
    • Gozlerimiz hicbir zaman buyumez
    •  
    • Ama burnumuz ve kulaklarimizin buyumesi asla sona ermez
    •  
    • . Kediler ultrason seslerini duyarlar.
    •  
    • Zurafalarin ses telleri yoktur.
    •  
    • Bir hamambocegi kafasi koptuktan sonra acliktan olmeden dokuz gun yasayabiliyor.
    •  
    • ingiltere`deki butun kugular kralicenin malidir.
    •  
    • Kutup ayilari solaktir.
    •  
    • Amerika`da satisa sunulan ilk cd, bruce springsteen`in "born in theusa" albumudur.
    •  
    • Bir karinca kendi agirliginin elli kati agirligi kaldirabilir.
    •  
    • Timsahlar dillerini disari cikaramazlar.
    •  
    • Zurafa 35 cm uzunlukta siyah bir dile sahiptir.
    •  
    • Yunuslar bir gozleri acik uyurlar.
    •  
    • Kangurular geri geri yuruyemezler.
    •  
    • Zebralar beyaz uzerine siyah cizgilidir.
    •  
    • Dunyanin bir numarali domuz ureticisi ve tuketicisi cinliler.
    •  
    • Bugune kadar bilinen en agir bobrek tasi 1.36 kg.
    •  
    • Dunyanin en hizli buyuyen bitkisi bambu,
    • bir gunde 90 cm kadar uzuyor=.
    •  
    • 18 subat 1979 yilinda sahra colune kar yagmisti.
    •  
    • İnsanlar yasamlari boyunca alti filin agirligina esit miktarda yiyecek tuketiyorlar.
    •  
    • Dunyanin en buyuk seker ihracatcisi kuba`dir.
    •  
    • Eskimo dilinde kar yagislarinin farklarini tarif etmek icin kullanilan yirmiden fazla sozcuk vardir.
    •  
    • En yakin olduklari noktada, rusya ve amerika`nin birbirlerine uzakliklari dort km `den daha azdir.
    •  
    • Mexico city her sene 25 cm kadar batiyor.
    •  
    • Buckingham sarayi`nda 602 oda bulunuyor.
    •  
    • Yeni zelanda, dunyadaki her turlu iklimin yasandigi tek ulke.
    •  
    • Peru `da hic umumi tuvalet yoktur.
    •  
    • Newton, yer cekimi kanununu fark ettigi zaman 23 yasindaydi.
    •  
    • Dunyada insan basina dusen karinca sayisi bir milyon.
    •  
    • Sag elini kullanan insanlar sol elini kullananlara gore ortalama dokuzyil daha fazla yasiyorlar.
    •  
    • Bir big mac hamburgerin ekmeginde ortalama 178 adet susam bulunuyor.
    •  
    • Bir insan yasami boyunca iki yuzme havuzunu dolduracak kadar tukuruk salgilar.
      • Central park`ta yuzmek yasalara aykiridir.
      •  
      • Kirli kar, temiz kardan daha kolay erir.
      •  
      • Pablo picasso, parasizlik cektigi genclik gunlerinde yaptigi resimleri yakarak isinirdi.
      •  
      • Suudi arabistan`da hic irmak yoktur.
      •  
      • Monakonun ulusal orkestrasi ordusundan daha genis bir kadroya sahiptir.
      •  
      • Zurafalar yuzemez
      • .
      • Ortalama olarak, amerika`da gunde uc adet cinsiyet degistirme operasyonu gerceklesmektedir.
      •  
      • İnsan beyninin % 80`i sudur.
      •  
      • Amerika`da her saat 40 kisi kanserden hayatini kaybediyor.
      •  
      • Bir kromozom bir genden daha buyuktur.
      •  
      • ileri dogru bir adim atildiginda, insan vucudundaki 54 kas calisir.

 

      • insan beyninin ortalama agirligi 1.3kg`dir.
      •  
      • Birinin yuzunu hatirlamak icin beynin sag tarafi kullanilir.
      •  
      • Ortalama bir insan hayati boyunca iki yilini telefonda konusarak harciyor.
      •  
      • Ortalama bir buzdaginin agirligi 20 milyon ton.
      •  
      • New york bir zamanlar amsterdam`di.
      •  
      • Virginia woolf kitaplarinin cogunu ayakta yazmistir.
      •  
      • Pablo picasso, parasizlik cektigi genclik gunlerinde yaptigi resimler yakarak isinirdi.
      •  
      • Sigirlarin dort tane midesi vardir.
      •  
      • Zurafalar yuzemez.Yuzse bile kesin bogulur
      •  
      • Sadece bir tane kovboy filmi kadin yonetmen tarafindan cekilmistir.
      •  
      • Dollenmeden sonra cocugun boyu 5 milyon kat buyur..
      • .
      • Yetiskin bir insan gunde ortalama olarak 23 bin kez nefes alir.
      •  
      • Kaslari yukari kaldirmak icin 30 kasi harekete gecirmek gerekiyor.
      •  
      • Erkekler kadinlara gore on kat daha fazla renk koru oluyorlar.
      •  
      • Sadece bir tane kovboy filmi kadin yonetmen tarafindan cekilmistir Penguen yuzebilen ama ucamayan tek kustur.
      •  
      • Sineklerin bes gozu vardir.
      •  
      • Baykus mavi rengi gorebilen tek kustur
      •  
      • Bugune kadar bilinen en agir bobrek tasi 1.36 kg
      •  
      •    son
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •